Menu

Ishay Shaer – piano

Datum: zaterdag 23 oktober 2021
Locatie:  De Vlam
Aanvang: 20:00 uur

Heller Variaties op een thema van Beethoven op. 133
Schubert Sonate in A D664 op. 120

kaartjes bestellen voor dit concert

“… Ishay Shaers spel doet niet alleen recht aan de partituur – hij vertelt het ‘verhaal’ achter de noten. Hij stelt vragen, geeft antwoorden, leidt de dialoog, overpeinst, is aanstekelijk impulsief. Zijn ingevingen lijken op het moment van spelen te ontstaan, wat zijn interpretaties een overrompelende originaliteit verleent.” (Fritz Herzog, ‘General-Anzeiger’). Ishay Shaer is een van de meest toonaangevende jonge Israëlische pianisten van dit moment. Hij trad op in tal van concerten over de hele wereld en heeft zowel nationale als internationale prijzen behaald. Zijn cd met late werken van Beethoven kreeg o.m. de volgende reactie: “Een vertolker met aandacht voor details, die een zeer zorgvuldige klank heeft en een prachtig begrip van het muzikale discours toont … Dit is een essentiële opname die elke muziekliefhebber moet hebben.”

Stephen Heller, geboren als István Heller in Pest in 1813, was een Duits-Hongaar van Joodse afkomst. Hij deelt zijn geboortejaar met Verdi en Wagner. Zijn penvriend Robert Schumann noemde hem een “geestig talent”, maar vond dat hij “zijn rijkdom aan ideeën verspilde aan de kleine vorm” en hoopte dat hij ooit “het orkest klein zou krijgen” – wat nooit is gebeurd. Heller bleef een componist van alleen pianomuziek. De pianisten onder ons zullen Stephen Heller zeker kennen van zijn Melodische Etudes, in vroeger tijden standaardrepertoire voor de meer gevorderde leerling. Zijn ‘Variaties op een thema van Beethoven’ zijn gebaseerd op het tweede deel van diens sonate op. 57, de ‘Appassionata’.
Schuberts ‘Kleine A-Groot Sonate’ D664 opus 120 is hoogstwaarschijnlijk geschreven in 1819 toen Schubert op vakantie was in Steyr in Opper-Oostenrijk. Hij schreef aan zijn broer Ferdinand dat het omliggende platteland “onvoorstelbaar mooi” was. Biograaf Brian Newbould schreef dat “de A-groot [sonate] muziek van zo’n groot jeugdig élan is dat je je zou kunnen voorstellen dat het een reactie is op zowel het berglandschap van Opper-Oostenrijk als op ‘een bloedmooie aanbidster’.”