Menu

JEU Pianotrio

Datum: zaterdag 11 december 2021
Locatie: De Vlam
Aanvang: 20:00 uur 

kaartjes bestellen voor dit concert

Eke Simons – piano
Ursula Schoch – viool
Jérôme Fruchart – cello

Pianotrio op. 8 – Sjostakovitsj
Pohádka – Janáček
Pianotrio op. 3 – Chausson

Pianiste Eke Simons en cellist Jérôme Fruchart speelden al jaren samen, toen er een aanvraag kwam voor een pianotrio. Samen met violiste Ursula Schoch vormden zij het pianotrio JEU – de drie eerst letters van hun voornamen, maar ook het woord dat het speelplezier aangeeft dat voor de drie musici zo belangrijk is.
Het Pianotrio op. 8 componeerde Sjostakovitsj op zijn 16e maar het bevat al helemaal de kenmerken van de latere Sjostakovitsj: lyrische melodieën gekleurd door bijtende harmonieën, plotselinge contrasten van tempo en energie, aanhoudende ritmes en een open notenbeeld dat plaats maakt voor schaamteloos romantische passages en krachtige climaxen.
Pohádka (sprookje) van Janáček is gebaseerd op een episch gedicht van de Russische auteur Vasily Zhukovsky. De compositie geeft niet een volledige beschrijving van het verhaal, maar presenteert er een paar scènes uit.
Het Trio voor piano, viool en cello van Chausson, gecomponeerd in 1881, getuigt van zijn grote affiniteit met kamermuziek, in een tijd waarin zijn generatiegenoten vooral bezig waren met opera. Het laat vooral een uitzonderlijk gevoel voor architectuur en lyriek zien.