Menu

VERPLAATST: JEU pianotrio

Datum: zaterdag 11 december 2021
Locatie: De Vlam
Aanvang: 20:00 uur (of 16:30 en 20:00 uur*)

Eke Simons – piano
Ursula Schoch – viool
Jérôme Fruchart – cello

werken van Beethoven: Erzherzog-trio en Pärt: Mozart-Adagio

Pianiste Eke Simons en cellist Jérôme Fruchart speelden al jaren samen, toen er een aanvraag kwam voor een pianotrio. Samen met violiste Ursula Schoch vormden zij het pianotrio JEU – de drie eerst letters van hun voornamen, maar ook het woord dat het speelplezier aangeeft dat voor de drie musici zo belangrijk is.

De première van het Erzherzog-trio vond plaats in 1814 in Wenen. Beethoven zelf zat achter de piano. Hij was al behoorlijk doof. Violist Louis Spohr schreef: “In het forte sloeg de arme man zo hard dat alles door elkaar klonk, en in het piano speelde hij zo teder dat hele akkoorden wegvielen.” Het zou het laatste openbare optreden van Beethoven als pianist zijn.

Het Mozart-Adagio is geschreven ter nagedachtenis aan Oleg Kagan, een beroemde Russische violist. Pärt herdenkt hem met een bewerking voor pianotrio van het Adagio uit de Pianosonate in F KV 280.

* Als wegens de coronaregels één concert met een regulier gevulde zaal op 11 december nog niet mogelijk is, worden het twee concerten met elk 30 mensen publiek.