Menu

Laura Oomens, viool & Ksenia Kouzmenko, piano

Datum: zaterdag 7 oktober 2023
Locatie: Podium De Vlam
Aanvang: 20:00 uur, concert met pauze

kaartjes bestellen voor dit concert

Werken van o.m. Beethoven, Kodály en Janáček

Als dochter van Nederlandse professionele musici groeide Laura Oomens op in Duitsland. Toen ze vier jaar oud was stond ze al in vuur en vlam voor de viool en kreeg ze les van haar vader, violist Radboud Oomens. Acht jaar later werd zij leerlinge van Herman Krebbers, van wie ze tot aan haar toelating op het conservatorium les kreeg. In 2003 kreeg ze in Berlijn haar ‘Diplom’ met een 9. Ze sloot haar studie in 2004 ‘cum laude’ in Londen af als ‘Master of Music Performance’. Tijdens en ook na haar studie was Laura remplaçant in verschillende gerenommeerde Duitse orkesten. Vanaf 2007 was Laura gedurende drie jaar verbonden aan het Residentie Orkest Den Haag als eerste violiste, in het laatste jaar als tweede concertmeester. De liefde voor de kamermuziek hebben Laura naar diverse festivals in Nederland en daarbuiten gebracht en van 2012 tot 2016 maakte Laura deel uit van het Vespucci Strijkkwartet. 

Sinds 2012 is Laura lid van het Nederlands Kamerorkest. Ook is ze af en toe te gast als aanvoerder en concertmeester bij andere orkesten en ensembles.
Met haar eigen kamermuziekserie ‘Close-up Classics’ verzorgt Laura concerten in wisselende bezettingen op verrassende locaties. In de coronaperiode waarin de 1,5 meter afstand van belang was, werden deze concerten onder de naam ‘anderhalvemeterconcerten’ georganiseerd.
Haar coachingpraktijk is speciaal opgezet voor musici die op zoek zijn naar nieuwe inspiratie en zich zowel technisch als muzikaal willen ontwikkelen.
In 2022 vonden de eerste twee edities van CONNECT! plaats, een verbindend muziekevenement in Haarlem, waarvan Laura de bedenker en initiator is. Het derde CONNECT!-evenement vindt plaats op 18 november 2023 in het Verhalenhuis in Haarlem.
Met pianiste Ksenia Kouzmenko zal Laura in 2023 een reeks duo-recitals geven.

De viool die Laura met veel liefde en plezier bespeelt is een Joseph Gagliano uit 1779, die haar ter beschikking is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Ksenia Kouzmenko is een overtuigend ‘performer’, bij wie het elegante gebaar steeds in dienst staat van de muziek. Zij durft risico’s te nemen en sleept de luisteraar mee op haar muzikale ontdekkingstochten. (Juryrapport Trompconcours)

Ksenia Kouzmenko  werdgeboren in Minsk, Belarus, als dochter van een pianistenechtpaar. Op zevenjarige leeftijd werd ze aangenomen op het Nationaal Muziek College te Minsk, waar ze cum laude afstudeerde met een gouden medaille. Ze vervolgde haar pianostudie aan de Nationale Muziekakademie, waar ze, eveneens cum laude, haar masterdegree haalde als concertpianist, docent, in pianobegeleiding en in kamermuziek.
In 1995 kwam ze met een internationale studiebeurs naar Nederland voor een post-graduate studie bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Ksenia ontving in 1997 en 1998 een beurs van de Yuri Egorov Foundation. In 1997 werd ze uitgenodigd om als fellow-student deel te nemen aan het Zomerfestival in Tanglewood, USA.
Ksenia nam deel aan vele internationale concoursen, concerteerde met talloze orkesten in heel Europa en had in masterclass-verband les van diverse grootheden op de piano. In Nederland is ze een graag geziene gast op vele podia. Ze speelt o.m. kamermuziek met klarinettist André Kerver en celliste Lucie Stepánová. Vanaf 2008 vormt ze een vast duo met violiste Lisa Jacobs. Sinds 1999 geeft Ksenia les aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.
Ksenia Kouzmenko beschikt over een vleugel, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.